Piet Hein - multi-tenker og universalist

søndag, april 17, 2016



Piet Hein (1905-1996) var en dansk dikter, arkitekt, forfatter, matematiker, oppfinner og designer. Han mestret det meste og beriket den danske kulturen med vakre design og vittighet. De fleste gjenkjenner Piet Hein som dikter og poet, med sine humoristiske sitater og ordtak i Gruks-serien, men mannen skapte så mye mer enn det. Med en sjelden egenskap mestret han å bringe poesi, geometri og design sammen, hvor funksjonaliltet og kunst ble likestilt.

Den 17 april 1996 gikk han bort og vi ønsker å hedre den store mannen ved å trekke frem noen av hans fantastiske design.





SUPERELIPSE

Som formgiver er han kanskje mest kjent for superelipse-formen.

Etter en ide om å utarbeide den ultimate harmoni i fysisk design, regnet Piet Hein seg frem til det ultimate krysningspunktet mellom sirkelen og kvadraten, og elispesn og rektangelet. Resultatet ble Superelipsen. Første gang superelipse-formen ble satt i praksis var under byplanleggingen av motorvei ved Sergels torg i Stockholm. Senere ble samme prinsipp benyttet i bysentre og konstruksjoner i Canada, Brasil, Japan, USA og den olympiske stadion i Mexico City.


I dag kan du bringe superelipsen hjem i form av de vakre interiørartikler som vasene, fat og pendellamper.

              




Ra


RA (1931) Ra-lampen, var en av hans aller første design da han kun var 25 år gammel.

Dette designet som er utarbeidet for å oppnå maksimal belysning uten å blende er basert på matematiske utregninger for isoluxflater som reflekterer lyset jevnt. Ra-lampen henger fortsatt i dag på Det Matematiske Institutt i Danmark.

Lampen blir i dag fremstilt etter orgianle skisser og produseres av hans sønn Hugo Piet Hein.


Flora Folio
Flora Folio (1969) En vakker pendel til litt større rom. 


Nærmest som en stor blomst folder skjermbladene seg ut og skaper på den
ene siden en vakker karakteristisk form og på den andre siden den perfekte refleksjon av lyset.

De hvitlakkerte aluminiumsskjermene, som er matte på innsiden og halvblanke på yttersiden, er montert på ekstruderede aluminiumsrør i superelliptisk form. Selve lyskilden er perfekt avskjermet av en lett mattet glassylinder. Noe som gjør at lampen gir et fint lys, uansett hvilken lysskilde man benytter.
Flo
   

             
Kilde: www.piethein.com

You Might Also Like

0 kommentarer