Belysningstips

onsdag, mai 24, 2017

Mange syns det kan være utfordrende med belysning. Daglig har vi samtaler med kunder som ikke helt vet hvor man skal begynne, og hva som kan være lurt å tenke på. Her presenterer vi noen helt generelle råd til belysning og trekker frem noen produkter som fungerer godt i gitte situasjoner.


I et riktig og godt belyst rom føles belysningen naturlig, og rommet godt å være i. Det første man bør tenke på er hvordan rommet brukes. Hvilke oppgaver skal utføres hvor, og hva slags lys har man bruk for? Stuen er gjerne det rommet hvor det er behov for flest ulike typer lys og soner. Litt avhengig av størrelsen og planløsningen, vil det ofte være behov for god generell takbelysning, ved siden av leselys, stemningsbelysning, og arbeidslys over spisebordet. Bubble lamps av George Nelson er fantastiske generelle lyskilder da de sprer lyset rikelig og godt i hele rommet. Disse kan fint henges over spisebord, om man har behov for generell belysning der, eller de kan henge høyt i taket i hvilket som helst rom.


En lyskilde som gir godt med generelt lys trenger ikke nødvendigvis komme fra taket. Ofte har man behov for at gulv- og bordlamper også sprer lyset godt. Velg da en lampe med gjennomskinnelig skjerm, det vil si i glass eller plast. Milk bordlampen fra &Tradition har skjerm i opalglass og medfølgende dimmer, og gir rikelig med lys.


Bestlite vegglampene fra Gubi er svært fleksible og gir deg leselyse akkurat der du har behov for det.


Tenk på rommet som en kube, og belys alle flater. For å få best romfølelse bør lyspunktene plasseres i ulike høyder i rommet, med lamper som gir lys i ulike retninger, og veggene må være belyst. Plasserer du lys i de mørke krokene virker rommet straks mye større. Cobra vegglampene som er tegnet av Greta Grossman er vakre alternativer til lamper som belyser vegg. 


Samtidig som lys øker romfølelsen, kan man også skape egne hyggelige sfærer og tydeliggjøre mindre områder. Velger du feks en lukket pendel over spisebordet som kun belyser bordflaten, skapes umiddelbart en egen intimt sone. Dette vil fungere veldig godt i de fleste rom med åpen kjøkkenløsning, da det ofte er godt med generelt lys fra kjøkkenet. Valgmulighetene er mange mellom fine pendler, Ambit fra Muuto har et stilrent og enkelt uttrykk og gjør jobben med å belyse bordflaten veldig godt.Uplight gir alltid rommet et løft, og øker takhøyden. Oslo Wood er svært populær gulvlampe, og den er et glimrende eksempel på hvor godt uplight fungerer. 


For å skape egne stilleben og belyse særlige områder, velger man gjerne en lampe som kun gir lys nedover. En bordlampe med denne funksjonen på en skjenk eller kommode gir en vakker stemning. Flowerpot lampen av Verner Panton er en av våre favoritter.


Vi anbefaler alltid at alle lyspunkter kan styres uavhengig av hverandre og at de kan dimmes. Har du spotter i taket vil vi tipse om bruk av Dim to Warm. Disse pærene gir et varmere lys når de dimmes ned, som igjen skaper en hyggelig atmosfære når man ønsker et stemningslys. Riktig pære er ofte vel så viktig som selve lampen. Klare pærer som LED filament brukes i lamper med klart glass, og i lamper hvor det ønskes skyggeeffekter som feks i lysekroner eller Blown silver lampen fra &Tradition. Pærer med frostet glass vil gi et jevnt og fint lys, og ingen striper eller skygger. Vi gir deg gjerne gode råd om lyspærer og om lumen og kelvin og LED.Mulit-Lite er en flerfunksjonell og særegen pendel hvor du kan styre lysets retning etter behov, og fungerer som et smykke i rommet.
Bestill gjerne et møte med en av våre interiørarkitekter i butikken for belysningsråd og veiledning til dine rom :) 

You Might Also Like

0 kommentarer